melkiy Web Master Четвер, 02.05.2024, 01:51
реклама интернет проектов
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Аніме форум » Японія » Японська гра Сьоґі
Японська гра Сьоґі
[melkiy]Дата: Четвер, 23.02.2012, 20:03 | Повідомлення # 1
Група: Видалені







Сьоґі - одна з найстаріших настільних інтелектуальних ігор. Бере свій початок від стародавньої гри «чатуранга», батьківщиною якої можна вважати іранський Абадан, в давнину входив до складу Індії. Звідти гру завезли через Персію до Європи, де вона еволюціонувала в те, що нині відомо під назвою «шахи». Але рух гри відбувався і на схід, до Китаю, де вона трансформувалася в «сянци». В епоху Нара (710-794) японські місії, що скеровувались до двору імперії Тан, привезли з собою на батьківщину і цю цікаву гру, дещо змінивши на свій лад її назву. У Країні сонця що сходить відтоді грають у сьогі.

Сучасний вигляд сьоґі набув в XVI столітті, її остаточний вигляд надав грі імператор Ґо-Нара. За часів правління сьогунів Токугава династії сьоґі і ґо були визнані іграми, що розвивають стратегічне і тактичне військові мислення. Всі інші настільні ігри були заборонені самураям, але ці дві, навпаки, отримали державну підтримку. Токугава Ієясу заснував посаду сьоґі-докоро - головного придворного вчителя сьоґі, якого обирали в підсумку постійних чемпіонатів з цієї гри. Тільки сьоґі-докоро мав право присвоювати звання майстрів.

Для Японії сьоґі це - частина японської традиційної культури. Тут обумовлені не лише правила гри, але й одяг гравця, і поклони, якими обмінюються партнери, і місце, на якому молодим гравцям доводиться чекати появи більш маститого суперника. Молодь роками вивчає партії майстрів, беручи участь в турнірах і рухаючись по складній кваліфікаційій драбині. І лише наймайстерніші будуть допущені до змагань професіоналів.

Сьоґі дуже популярна в Японії. За загальними підрахунками правила гри знають близько 20 млн. людей, а регулярно грає близько 100 тисяч.

У чому відмінність сьоґі від шахів?
У сьоґі в кожного гравця є по 20 фігур 8 найменувань, що відрізняються один від одного своєю цінністю, силою і специфікою ходів. І вже з цієї точки зору гра в сьогі дещо відрізняється від шахів, де на полі в 64 клітини рухаються по 16 фігур 6 найменувань кожного кольору. Але головна особливість гри в тому, що при збігу кінцевої завдання - заматувати короля супротивника - в сьоґі є і додаткові труднощі. Взяті фігури супротивника можна в будь-який момент повернути на дошку як свої власні, що значно розширює тактику і стратегію гри.

Який рівень гри у комп'ютерних програм?
З середини 90-х років минулого століття рівень найсильнішої сьоґі-програми можна порівняти з рівнем любителя, не дотягуючи поки до планки професійного гравця. Останнім часом, завдяки вдосконаленню апаратної складової, рівень гри цифрового гравця може бути оцінений приблизно як 4-й аматорський дан з японської класифікації.
 
Форум » Аніме форум » Японія » Японська гра Сьоґі
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:

melkiy - каталог статтей. Усі права вільні © 2024